Rüyada şehir görmek din ve dünya yönünden hayra ermek olarak tabir edilir. Ayrıca rüyada büyük veyahut küçük bir şehir görmek iyiliğe yorumlanır.
Rüyada şehre girmek hayra ve bolluğa, üzüntü ve kederden kurtulmaya işarettir.
Rüyada şehirden çıkmak üzüntü ve kederlere düşmeye tabir edilir.
Rüyada görülen şehir alim ve faziletli kimseye, hisar ve kaleleri olan şehir güvenli bölgelere, hisar ve kaleleri yıkılmış olan şehir güvenliği olmayan kentlere yorumlanır.
Rüyada gerçek bir şehirli görmek (gerek efendi, gerekse hanımefendi olsun) şerefli ve olgun insana yahut sevindirici haberlere delalet eder.
Rüyada tanımadığı bir şehirde bulunduğunuzu görmek ve orada yabancı olduğu için her şeyi yadırgadığını anlamak, çok kötü sürprizlerle karşılaşacağına işarettir.
Girdiği şehri yıkık ve issiz görmek, o şehirde ilim adına hiç bir şeyin kalmadığına delalet eder. Gezdiği şehri çok kapılı, güzel, yeşillikler içinde, sulak ve çok ucuz görmek, o yer halkının mutlu olduklarına delalet eder.
Kirmani’ye göre; kendisini Mekke-i Mükerreme’de gören ferah ve sevince kavuşur. Dine hizmet eder. Medine-i Münevvere’de bulunduğunu gören, bir tüccarla arkadaş olur, ondan din ve dünyada hayır ve menfaat elde eder, Taif kasabasında olduğunu gören, çok yolculuğa gider. Basra’da olduğunu gören, fakir olur.
Bağdat şehrinde bulunduğunu gören, hayır ve menfaate erip zengin ve tüccar olur. Her şehrin isim ve şöhreti rüya tabirlerinde dikkate alınmalıdır.
Şeyh Abdülkadir El-Esmuni diyor ki; büyük tabircilerden İbn-i Sirin ve Kirmani ve diğerlerinin söylediklerine binaen, şehir ve kasaba rüyası tabirini tecrübe ettim ve inandım.
Tecrübelerimin ve incelemelerimin sonunda bir şehir ve kasabanın adında hayra delalet eden bir şey ve mana varsa hayra; adında şerre delalet eden bir mana varsa şerre işaret olduğunu anladım.
Mekke-i Mükerreme’de sena ve din, tövbe ve ticarete; Medine-i Münevvere’de dostlarla konuşmak, emeline ulaşmak ve Cenab-ı Resul’ü’ Ekrem’dan ümit ve şefaate; Kudüs günahtan arınmaya ve tövbeye; mısır, izzet ve berekete, güzel geçime; İstanbul, din zaafına ve haram rızka, bursa selamete ve ricate delalet eder.
İbn-i Şirin’e göre; büyük şehir ve kasaba görmek, ne suretle olursa olsun, iyidir. Kendisini bilmediği bir şehirde görmek, bir rivayete göre, dindar bir kimseden istediğine ulaşır. Diğer bir rivayete göre, bilinmeyen bir şehir ahirete işarettir. Eğer orada bulunduğu şehri biliyor ve uyanık iken orayı gitmiş ise ikinci defa yine oraya gider. Bazılarına göre; rüyada şehir veya kasaba görmek, korkudan kurtulmaya delalet eder.
Rüyasında bir şehirden çıkan bir belaya uğrar. Bir şehirden bir köye gittiğini gören, korkudan kurtulur. Şehrin harap olduğunu görmek, oradaki büyük devlet adamı zulüm edeceğine delalet eder.
Etrafı duvarla çevrili bir şehre girmek, duvarsız bir şehre girmekten iyidir. Bir rivayete göre, duvarlı şehir, topraklarından düşman kovmaya, iktidarlı bir devlet başkanına; sursuz şehir de bu rüyanın aksine delalet eder.
Bir başka rivayete göre de rüyada bir şehre girdiğini gören kimse, korktuğu şeyden emin olur, İbn-i Şirin rüyada şehre girmek hayır ve hoştur. Ondan çıkmak ise, hoş değildir, demiştir.
Bazı tabirciler de “Ben, ilmin şehri, Ali de kapısıdır.” hadis-i şerifince, şehir âlim bir kimseye tabir edilir, demişlerdir. Bir kimsenin rüyada bir şehre girerek onu harap bir şekilde görmesi, âlimlerin yokluğuna işarettir.
Bir kimsenin rüyada bir şehri imar ettiğini görmesi, o şehirde filim ve evla tinin çoğalmasına ve elitlerinin kendi meslek ve yoluna devam etmelerine işarettir, içinde vali bulunmayan herhangi bir şehir görülse, o şehirde fiyatların pahalı olmasına işarettir.
Tanınmayan şehir ahiret, tanınan ve bilinen şehir ise, rüya sahibi için veya o şehir halkının dinidir. Bundan dolayı bir kimse rüyada bir şehri tamimiyle veya bazı yerlerinin yitildiğini görse ve şehir de tanıdığı ve bildiği bir şehir ise, o şehir halkının dinsiz kalmalarına, bazen onların dinlerinde olan musibet sebebiyle dünyalıklarının gitmesine işarettir.
Tabirce şehirlerin en lalsı, en büyüğü ve mamur olanıdır. Kendisini şehrin ortasında görse, o kimsenin geçimi darlaşır. Bir kimse kendisini Avrupa şehirlerinin birisinde görse, o kimsenin kalp gözü kör ve gönlü rahat olur.
Kendisinin çöllük bir yerde bulunduğunu gören kimsenin, malına zarar isabet eder. Bir kimse kendisini önceden harap olmuş ve duvarları yitilmiş eski bir şehre girdiğini ve birçok kimseler o şehri eskiden bulunduğu halinden daha sağlam olarak yaptıklarım görse, orada bir âlimin veya takva ve ibadet ehil birisinin meydana çıkmasına yahut dogmasına işarettir.
Şehir, korkudan emin olmaya ve dostlarla buluşup görüşmeye işarettir. Rüyada Bedir, yerini görmek, düşmana galip gelmeye işarettir. Hüseyni Gazvesi’ni (muharebesini) görmek şiddetten sonra üzüntü ve kederden kurtulmaya işarettir.
Allah’ın halkım yere bitirdiği şehirleri görmek, korkuya, feryat etmeye, ölçü ve tartıda eksiklik yapmaya işarettir. Bazen şehir görmek, tövbe ve mağfirete işarettir.
Rüyada ülke görmek izzet, yücelik ve zenginliğe işarettir. Rüyada bir şehre malik olduğunu veya o şehirde hüküm ve nüfuzunu kullandığını gören kimse, bir mülke yahut bir valiliğe ya da kendisine uygun bir rütbeye erişir.
Eğer bekârsa, evlenir. Hasta ise iyileşir, günahkâr ise tövbe eder. Sapıklık içinde ise, hidayete erişir.
Daha önceden gitmiş olduğu bir şehre gittiğini gören kimse, o şehre bir kez daha gitmeden ölmez. Bazen bu rüyayı gören korktuğundan emin olur. Bir şehrin kalesinin delinerek oradan Arslan, yırtıcı hayvan, sel ve hırsız girdiğini görse, Müslüman halka veya ilim talep edenlere arız olacak zayıflığa işarettir.